Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

7 Mart 2010 Pazar

EUROVİZYON SİRKİ

EUROVİZYON SİRKİ
14:07 07 Mart 2010

Çocukluğumdan beri bu Eurovizyon telaşına, heyecanına ülkenin her köşesinde atan kalplerin gümbürtüsüne tanık olmuşumdur. Çocukken tatlı bir aile toplantısı gibi gelirdi hep beraber Eurovizyon izleyip, Türkiye’nin kaçıncı olacağını tahmin etmek. Fakat zamanla gördüm ki müziğin yarışması ve milliyeti olmaz. Hatta bu kadar politik çıkar üzerine kurulu bir düzene müziği alet etmek bile hoş sayılmaz. Daha da ileri gidersek, Eurovizyon bir sirk ortamı. Tamam eğlenceli olabilir belki hatta bir beraberlik, bütünlük hissi yaratıyor olabilir toplumda. Fakat milletçe bu yarışmayı çok fazla ciddiye aldığımızı düşünüyorum.
Biliyorum belki bu sirk hepimizin çocukluğuna renk katmıştır. Abba gibi çok başarılı nadide pop gruplarını da ortaya çıkarmıştır. Ama şu son on yılda izlediğimiz Eurovizyon’ların çoğu palavradır bana sorarsanız. Büyük konuşma, senin de işin düşer derseniz tabii derim neden olmasın? Eğlenmek için katılırım belki ilerde kısmet olursa. Ama bu kadar ciddiye almam ve aldırmam şahsen kaçıncı olduğuma. Birinci ve sonuncu olunca işin rengi değişebilir derseniz, kariyer olarak biraz renk gelebilir tabii. Ama müziğin milliyeti olmaz bana göre. Bizim şarkımız kazanmalı diye dilesem de asla bu konuda psikopata bağlamam.
2003 yılında Londra’da müzik eğitimi alırken, Sertab Erener’in getirdiği ilk birinciliğimize tanık olmak hoştu herşeye rağmen…
Geçen sene Patricia Kaas’ın eskisi kadar muhteşem çıkmamasına rağmen kendine özgü sesiyle yarışmaya ağırlığını koyup kaliteyi yükseltmesine tanık olmuştuk. İlk başta çok üzülmüştüm, Kaas gibi sağlam kariyerli ve derin müzik yapan bir kadının o sirke dahil olmasına… Ağır kaçtı oraya. Ama yarışmanın kalitesini sadece kendi varlığıyla yükseltmişti. Son sıralarda olup olmamasının hiçbir önemi yoktu bence. Belki bu amaçla katılınabilir. İddialı bir cümle de olsa aslında buradaki iddia, bildiğimiz anlamda bir kazanmak veya kaybetmek değil. Duyabilenlere hitap etmek. 'Sadece görenler' zaten çoğunluk olacaktır. 'Duyabilen' ise her daim sofistike düzeydeki azınlıktır.
MFÖ, Sertab Erener, Mor ve Ötesi, Athena ve daha eskilerden birçok ismimiz yarışmaya renk katmış olsa bile herhalde en anlamlısı Türkiye’den farklı renkleri temsil edebilecek insanların yarışmaya katılması olur. Azınlık diye hitap edilen kesimin içinden çok ilginç sesler ve renkler çıkabilir. Radikal bir değişiklik yapıp politik bir şarkı ile katılmak da çok güzel olabilir. Eğer yarışmayı bu kadar ciddiye alıyorsak biraz cesur olalım bari derim.
Maalesef popüler kültürde cesaret, soyunmak veya müstehcen sözler söylemekle eşdeğer sayıldığı için ne kadar radikal olabilir şüpheliyim.
Eğlenceli de değil artık eskisi kadar ya da bizler büyüdük artık... Hangisi bilemiyorum. Şam fıstıkları çitleterek ailecek heyecanlandığımız ruhu kalmadı artık sanki. Belki de zaten yoktu veya kabak tadı verdi. Pazar günü yapacağım prova kadar heyecanlandırmıyor beni orası kesin. Bizden katılan isimlerinin listesi ile bu yazımı bitiriyorum :

Eurovision'da Türkiye
Yıl - Şarkıcı - Şarkı - Puan - Derece

1975 Semiha Yankı - Seninle Bir Dakika
1976 1977 1978 Nilüfer & Grup Nazar - Sevince
1979 1980 Ajda Pekkan - Petr'oil
1981 Modern Folk Üçlüsü & Ayşegül Aldinç - Dönme Dolap
1982 Neco - Hani
1983 Çetin Alp & Short Waves - Opera
1984 Beş Yıl Önce On Yıl Sonra - Halay
1985 MFÖ - Diday Diday Day
1986 Klips ve Onlar - Halley
1987 Seyyal Taner & Lokomotif - Şarkım Sevgi Üstüne
1988 MFÖ - Sufi
1989 Grup Pan - Bana Bana
1990 Kayahan Açar - Gözlerinin Hapsindeyim
1991 İzel, Reyhan Karaca, Can Uğurluer - İki Dakika
1992 Aylin Vatankoş - Yaz Bitti
1993 Burak Aydos - Esmer Yarim
1994 1995 Arzu Ece - Sev
1996 Şebnem Paker - Beşinci Mevsim
1997 Şebnem Paker & Grup Etnik - Dinle
1998 Tüzmen - Unutamazsın
1999 Tuba Önal&Grup Mistik-Dön Artık
2000 Pınar Ayhan & Grup SOS - Yorgunum Anla
2001 Sedat Yüce - Sevgiliye Son
2002 Buket Bengisu & Grup Safir - Leylaklar Soldu Kalbinde
2003 Sertab Erener - Every Way That I Can
2004 Athena - For Real
2005 Gülseren - Rimi Rimi Ley
2006 Sibel Tüzün - Süper Star
2007 Kenan Doğulu-Shake It Up Şekerim
2008 Mor ve Ötesi - Deli
2009-Manga – We Could Be The Same

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder