Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

14 Kasım 2010 Pazar

GREENPEACE VE SANAL AKTİVİZM

GREENPEACE VE SANAL AKTİVİZM
15:13 14 Kasım 2010

Greenpeace’in “Seninki Kaç Santim?” sloganlı kampanyasıyla bugün karşılaşanlardan biriyim. Facebook ve Twitter’da hızla paylaşıma sunulan bu kampanyayı ilk Sevin Okyay’ın profilinde gördüm. Epey dikkat çekici bir sloganı vardı üstelik. Bir fare tıklaması ile internetin mucizesi olarak bir balığın avlanmasına engel olmak mümkündü. Daha doğrusu bir tıklama ile balığın bir santimetresini kurtarmak. Kabaca böyle. Ama detaya inmek istersek bu internet mekanizmaları nasıl işliyor henüz o kadar aklım almıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar’dan, Gökkuşağı Evlilikleri’ne Evet kampanyalarına, Facebook’ta ‘Causes’ başlığı altındaki kampanyalara katılıp destek olmak mümkün birçok şeye. Sadece bir gruba üye olmuyorsunuz. “Şu kadar kişi topladık” diyerek olmuyor yani. Özel kampanyaları olan internet sitelerine sanal desteğinizle katılıyorsunuz ve bu destek bazen gönüllü para transferiyle bazen siteyi biraz gezmekle mümkün olabiliyor.
Greenpeace’in sayfasından tanıtımını alıntılamak istiyorum:
Greenpeace, Avrupa, Amerika, Asya ve Pasifik’te 40 ülkedeki varlığıyla kâr amacı gütmeyen bir çevre kuruluşudur. 1971’den bu yana dünyanın dört bir yanında çevre katliamlarına karşı güçlü bir mücadele veren Greenpeace, çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmek için devletlerden, şirketlerden ya da siyasi partilerden bağış ve sponsorluk kabul etmez; tüm çalışmalarının kaynağını sadece bireylerden aldığı maddi ve manevi destek oluşturur. Greenpeace, gezegenimizi yaşanmaz hale getiren çevre suçlarına şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle tanıklık eder ve bunları basın aracılığıyla gündeme getirir.
Greenpeace, bilimsel verilere dayanan kampanyalar yürütür.Çevreye karşı işlenen bir suça tanıklık etmek, kamuoyunun dikkatini çekerek suçu işleyenler üzerinde baskı oluşturmak amacıyla yapılan barışçıl eylemler; sabırla yapılan analizler, raporlar, basın açıklamaları, yetkililerle görüşmeleri içeren tüm çalışmaların ‘vitrini’dir yalnızca... Greenpeace ayrıca, uluslararası anlaşmalara lobi etkinlikleriyle ağırlığını koyan, taslaklar öneren ve kabul ettirebilen az sayıdaki yetkin çevre örgütünden birisidir. Greenpeace’in şu anda 24 ulusal ve 4 bölgesel ofisi ve bu ofislerin yaptığı çalışmaları olanaklı kılan 101 ülkede 2 milyon 800 bin destekçisi vardır. Küresel bir örgüt olarak Greenpeace, dünya üzerindeki en kritik konular üzerinde çalışmalar yürütüyor:
»Okyanuslar ve yaşlı ormanların korunması,
»İklim değişikliğini durdurabilmek için fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılması ve yenilenebilir enerjilerin teşvik edilmesi,
»Nükleer silahlanma ve nükleer kirliliğe son verilmesi,
»Zehirli kimyasalların ortadan kaldırılması,
»Genleri ile oynanmış organizmaların doğaya bırakılmasının önlenmesi.
Eşit fırsatlar aktivizmi Facebook’un en güzel kısmı bence. Bana saçma gelen sanal oyunlardan daha faydalı bir araç oldukları tartışılmaz. Keşke sanal çiftlik yerine bunları daha büyük ilgiyle incelese insanlar… Bu aktivizme dahil ciddi gruplar: (Rastgele ve anonim kurulan gruplar değil, ciddi altyapısı olan gruplar bunlar)

. Global Adalet
. One Kampanyası
. Greenpeace
. 301’e Hayır De!
. Irkçılığı Durdur
. Yunusları Kurtar
. Baba Beni Okula Gönder
. Homofobiye Son Ver
. GDO’ya Hayır
. Global Isınma’yı Durdur
. Eşcinsel Evliliklere Destek Ol

gibi daha birçok aktivist sanal dernek var Facebook’ta. Şiddet ve ırkçılığın, milliyetçilik ve doğa düşmanlığının yükseldiği böylesine materyalist bir çağda, sağduyusu yüksek insanlara ve saydığım gibi hümanist derneklere ihtiyaç artıyor.

Ece Dorsay
ecedorsay@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder