Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

16 Temmuz 2012 Pazartesi

İstanbul Caz Festivali






İstanbul Caz Festivali
8 Temmuz 2012 BirGun Pazar Eki


İKSV bu sene yine müthiş isimleri ayağımıza getiriyor. Marcus Miller’ı çok defa izledim. Bende imzali seri bas gitarı olan bu muazzam müzisyenin tevazusu da tartışılmaz. Konserine gitmek istiyordum yine ama kısmet olmadı. Morrissey ve Antony Hegarty gibi ağır topları ise kesinlikle kaçırmamaya yeminliyim. IKSV’nin tarihini biraz öğrenelim :


İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın en genç festivali olan İstanbul Caz Festivali, 1994 yılından bu yana düzenleniyor. Her yıl temmuz ayının ilk yarısında İstanbul’un değişik konser ve etkinlik mekânlarında gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, programında caz müziğinin yanı sıra pop, rock ve dünya müziği gibi farklı tarzlara da yer veriyor.
Cazı, güncel müzik türleri arasında, sanatsal yaratının ulaştığı en üst noktalardan biri olarak gören İKSV, yeniliklere açık, kapsayıcı ve erişilebilir yönleriyle bu müziği temel yapı taşı olarak seçerek başlattığı bu festivalle, sadece müzikseverler ile sanatçıları buluşturma amacıyla sınırlı kalmayan, Türkiyeli sanatçıların çalışmalarını ve yeni üretimlerini destekleyen ve bu alanda yeni nesilleri teşvik eden geniş çerçeveli bir etkinliğe imza atıyor.
İstanbul Caz Festivali, klasik ve modern cazın yanı sıra Latin caz ve kuzey cazı gibi farklı türlere ve elektronik müzik ile cazın birleştiği değişik çalışmalara programında yer veriyor. Festival kendisini sadece caz müziği ile sınırlamayıp rock, pop, blues, reggae, funk, dünya müziği gibi farklı türleri de kucaklıyor. Sunduğu çeşitlilikle izleyicilere yeni keşif olanakları sağlayan İstanbul Caz Festivali, mekân seçimlerindeki cesur yaklaşımıyla da müziği klasik konser alanlarının dışına, İstanbul’un tarihi mekânlarına, cadde ve sokaklarına, tramvaylarına ve vapurlarına taşıyor; kente yeni etkinlik alanları kazandırarak geniş kitlelere hitap etmeyi amaçlıyor. İstanbul’un uluslararası konser haritasında önemli bir yer edinmesini sağlayan festival, ülkemizde son yıllarda giderek gelişen müzik sektörü ve benzeri festivaller açısından da önemli bir örnek oluşturuyor.
İstanbul Caz Festivali’nin önemli hedeflerinden biri de, Türkiye’de caz müzik üretimini teşvik etmek ve yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunmak. Bu kapsamda “Avrupa Caz Kulübü” ve “Ustalarla Buluşmalar” gibi özel serilerde Türkiye’den ve yurtdışından müzisyenleri bir araya getiren festival, 2003 yılından bu yana düzenlediği “Genç Caz” konserler serisiyle de amatör caz müzisyenlerine yeni bir platform ve uluslararası bir caz festivalinde yer alma imkânı sağlıyor.
Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra Aya İrini Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Esma Sultan Yalısı gibi İstanbul’un farklı tarihi mekânlarında ve kentin dört bir yanındaki açık alanlarda gerçekleştirdiği 30’u aşkın konserle festival her yıl yaklaşık 50.000 izleyiciye ulaşıyor. İstanbul Caz Festivali, 2002 yılından bu yana Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunuyor. Avrupa’nın önde gelen caz festivalleri arasında yer alan İstanbul Caz Festivali, Uluslararası Caz Festivalleri Birliği IJFO’nun ilk üyelerinden.
Bugüne kadar caz festivalinde yer alan isimlerden bazıları:
EFSANEVİ CAZ MÜZİSYENLERİ
ALDI MEOLA
BOBBY MCFERRIN
JAN GARBAREK
CHICK COREA
HERBIE HANCOCK
KE ITH JARRETT
MARCUS MILLER
DIANA KRALL
WYNTON MARSALIS
ORNETTE COLEMAN
TONY BENNETT
NATALIE COLE


ROCK VE FOLK MÜZİĞİN BÜYÜK İSİMLERİ
ERIC CLAPTON
JOAN BAEZ
LOU REED
NICK CAVE
STING
TORI AMOS
ELVIS COSTELLO
NORAH JONES
PAUL SIMON


POPÜLER MÜZİĞİN ÖNEMLİ YILDIZLARI
DEAD CAN DANCE
MASSIVE ATTACK
BJÖRK
SUZANNE VEGA
BRYAN FERRY
GRACE JONES
SEAL
JAMIE CULLUM
JOSS STONE
Bu sene sahne alacak isimlere bakalım :
KEITH JARRETT, GARY PEACOCK, JACK DeJOHNETTE
MORRISSEY
THE ISTANBUL PROJECT: MARCUS MILLER & FRIENDS feat. BURHAN ÖCAL, OKAY TEMİZ,  HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ, İMER DEMİRER, BİLAL KARAMAN CELEBRATING 40 YEARS OF İKSV
ANTONY AND THE JOHNSONS ve FİLARMONİA İSTANBUL 'CUT THE WORLD'
ERYKAH BADU
ESPERANZA SPALDING RADIO MUSIC SOCIETY / LYAMBIKO
CARO EMERALD
SHARON JONES & THE DAP-KINGS
JAMAICAN LEGENDS with ERNEST RANGLIN, TYRONE DOWNIE, SLY & ROBBIE feat. BITTY MCLEAN
TILL BRÖNNER
GRETCHEN PARLATO / AMBROSE AKINMUSIRE
LARS DANIELSSON 'LIBERETTO'
'CAZ İÇİN TUHAF BİR YER' BUGGE ‘N FRIENDS / NINETY MILES / MAGNUS ÖSTRÖM
'USTALARLA BULUŞMALAR' DHAFER YOUSSEF'S ‘DANCE OF THE INVISIBLE DERVISHES’ FEAT. HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ & AYTAÇ DOĞAN
'YENİ OZANLAR' THE DEARS


Deniz ve güneşten feragat edilir. Kaçmaz.


Ece Dorsay
ecedorsay@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder