Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

11 Mart 2013 Pazartesi

2012 En İyi Yerli Alternatif Listem





2012 En İyi Yerli Alternatif Listem
30 Aralık 2012 Birgün Pazar Eki 

2012’nin son günlerinde, en iyiler listeleri yapılıyor. Dipnot.tv bana bu soruyu sorunca, niye tüm sene boyunca Açık Radyo’da konuk aldığım gruplardan en beğendiklerimi ve bunun dışında en çok dinlediklerimi yazmıyorum dedim. Bu yazımda özet geçmek istiyorum :

1-      KafaBinDünya – Obi

Enstrümantal bu albümü çok sevdim. Sigur Ros’daki kuzey havası yoğun şekilde hissediliyor.
Benzerlik olarak değil atmosfer olarak. Daha öfkeli gitarlar var bu albümde. Karanlık bir ormanda sakin başlayan ve sonra fırtınalara şahit olan bir yürüyüş gibi adeta.  Biraz bilgi verelim : “Kafabindünya, müzikte deneyler yapmayı seven, post-rock ve noise estetiğinden sinyaller taşıyan kompozisyonlar üreten İstanbullu bir topluluktur. Hipnotik olarak nitelenebilecek sahne performansları ve şaşırtıcı yüksek volümüyle tanınır. kafabindünya’ya göre sıradan sözlü şarkılarla dinleyici, müziği dinlerken kafasında yarattığı hikâyeyi şarkının sözleriyle sınırlamak zorunda kalacaktır. Enstrümantal müzikte ise dinleyicinin kafasında oluşturacağı kurgu sadece şarkının adıyla sınırlanabilir. kafabindünya’nın enstrümantal müzik yapmaktaki amacı da dinleyiciyi bu denli özgür bırakmaktır. Örneğin, grubun ‘Platonik Aşk’ isimli şarkısını dinleyenler, tamamen kendi kişiliğine ve ruh haline bağlı olarak bu platonik aşk durumunu acı verici bir durum veya hoş bir hissiyat gibi iki ayrı uçta algılayabilirler. Bu da dinleyicinin hayal gücünün sadece platonik aşk ismiyle sınırlanmasındandır.”

2-      Replikas – Biz Burada Yok iken

1993 yılında Gökçe Akçelik, Barkın Engin ve Orçun Baştürk tarafından kurulan Replikas, Mayıs 1998'de Selçuk Artut ve Ocak 2000'de Erden Özer Yalçınkaya'nın da katılımıyla genişledi ve 2005'te, Yalçınkaya'nın, yerini Burak Tamer'e bırakmasıyla bugünkü halini aldı.
Biz Burada Yok İken, Replikas grubunun 2012 yılında piyasaya sürülen altıncı albümü. 1960 ve 1970'lerde yayınlanan Anadolu Pop parçalarının yorumlarından oluşmakta.
En çok dinlediğim şarkı ise, açılış parçası olan Aya Bak Yıldız Bak oldu.

3 – Biz – Müzik İstiyoruz

Temelini 2000’li yılların başında atan ve Mehmet Güren’in yaptığı besteler üzerinden hareketlenen Biz, 2008 yılında Mehmet Güren (gitar/vokal), Ahmet Acar(bas), Can Lüleci(klavye) Osman Konuray (davul) ’lık kadroyla kurulmuş bulundu. Bilumum eleman değişikliklerinden sonra grup, Mehmet Güren (gitar/vokal) Damla Pehlevan (klavye/geri vokaller) ve Osman Konuray (davul) dan oluşan son haline ulaşmayı başardı.
Pixies’den izin alarak yorumladıkları Aklım Nerede, başarılı ama Açık Radyo stüdyolarındaki
akustik ve naif hallerini daha çok sevdim. Akustik müziğe düşkünlüğüm de rol oynamıştır. Damla ve Mehmet’in akustik gitar ve minik bir klavye ile ufak odada çalmaları büyülüydü.

4 – Mira – Ayda Kahvaltı

Ülkemizdeki alternatif müziğin öncülerinden Mira, Tan Tunçağ ve Miray Kurtuluş'tan oluşuyor. Portecho ekibinden tanıdığımız Tunçağ ve Nada ekibinden tanıdığımız Kurtuluş'un yan projesi olan Mira bu kez "Ayda Kahvaltı" adlı albümüyle yeniden müzikseverlerle buluştu. Özgün işleriyle her zaman dikkatleri üzerine çekmeye başlamış olan Mira ikinci stüdyo albümü "Ayda Kahvaltı"yı Weplay etkiletiyle yayındı. Radyo programıma konuk olarak, stüdyoya pedallar ve epeyce cihazla hatta mikserle gelen grup, Tan’ın sound’daki titizliğiyle dikkatimi çekti. Özgün bir albüm ismi, özgün şarkılar,gerçekten alternatif ve mühim bir iş.

5 – Şirin Soysal – Bir Şeyler Var

En farklı albümlerden biriydi Şirin Soysal’ın ilk albümü. Deneysel ve pop sularında gezen bir caz müziği duydum. Şevket Akıncı gibi bir müzik adamının desteği de önemli. Albüme büyük zenginlik katmış. Dağınık Oda programımda, stüdyoda canlı da çaldılar. 2009 yılında şarkı yazmaya başlamış Şirin. 1980 yılında Viyana’da doğmuş. Anne ve babasının diplomat olması ve bu yüzden çok yer değiştirmesi de kendisine çok şey kazandırmış. Bu albüm de, diğerleri gibi arşivlik.

Ece Dorsay

ecedorsay@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder