Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

11 Mart 2013 Pazartesi

CEM ÖZEL’den Funk Tınılı Bir Başlangıç




CEM ÖZEL’den Funk Tınılı Bir Başlangıç
 3 Mart 2013 BirGün Pazar Eki

Elimdeki yerli alternatif albümleri tekrar gözden geçirirken, Cem Özel’in İnim İnim adlı  ilk albümüne yeterince dikkat kesilmediğimi farkettim. Dinleyeme başladığımda, içine zor girilen ama girildi mi kaybolunan çok zengin bir albüm keşfettim. İlginç şahsiyet Cem Özel’i önce bir tanıyalım :

Londra doğumlu multi-enstrümentalist Cem Özel, ilk solo albumü “İnim İnim”i We Play etiketiyle yayınladı. 13 şarkıdan oluşan albümün tüm şarkılarının söz, müzik, düzenleme ve yapımı yine Cem Özel’e ait.

Eğlenceli; ama bir o kadar da anlamlı şarkı sözleri ve samimi müzikal dokunuşlarıyla dikkatleri hızla üzerine çeken ve müzik tutkunu bir aileden gelen 1985 doğumlu multi yetenek Cem Özel, oldukça küçük yaşta önce klavye, ardından da gitar çalmaya başladı. En sevdiği gruplardan biri olan The Beatles şarkılarını yorumlamaya başlayan Cem, lise döneminde de tiyatro ve müzikle yakından ilgilendi. Londra’da popüler müzik çalışmaları ve müzik prodüksiyonu eğitimi aldıktan hemen sonra profesyonel müzik kariyerine Türkiye’de ‘Wufi’ adlı electro funk grubuyla başladı. Üç sene boyunca Wufi ile Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde konser veren Cem Özel, bu seneki Eurovision temsilcisi Can Bonomo’nun ilk albümüne bir beste verdi ve çeşitli parçalarda gitar ve klavyede eşlik etti. Wufi grubunun müziğe ara vermesinden sonra solo kariyere adım atmaya karar veren Özel, 2 yıl önce Türkçe şarkılar yazıp ilk albümünün hazırlıklarına başladı. 

İki yıllık çalışmanın ardından The FatLab’de kaydedilen “İnim İnim” albümünün mix ve mastering’i ise yine Wufi grubundan Ali Rıza Şahenk’e ait. Rock, psychedelic ve funk türlerini ilginç şarkı sözleri ile harmanlayan Cem Özel, konserlerindeki akustik düzenlemeleriyle de ilgi çekiyor.

Prince’in Türkiye şubesi değil elbet ama bir çok enstrümana hakimiyeti, kattığı renkler, zor şarkılarına ve kimine anlaması zor klibine bir sos gibi. Cem’in soyadı gibi Özel bir albümle karşı karşıyayız. Vokalden çok düzenlemelere taktım. Vefasız adlı şarkıda slide gitarlar çok başarılı. Zen, Replikas ve BabaZula etkilenimleri fazlaca görülmekte. Bu biraz dezavantaj mı bilemiyorum ama Can Bonomo duruşundan da uzaklaşırsa, tamamen kendine özgü olabilir.

Tarzını Psychedelic / Rock / Funk olarak tanımlayan Cem Özel’in ekibi :

Cem Özel: Vokal, Gitar
Mahmut Albulak: Vokal, Gitar
Toros Energin: Vokal, Klavye
Umut Şimşekli: Bas gitar
Barış Baykan: Davullar

Sözleri, müziği kendisine ait olan İnim İnim adlı parçanın klibi de hiç ticari değil.
Oldukça ilginç bir klip . Klibin yönetmeni: Can ESKİNAZİ Yapımcı: Yoel MERANDA Görüntü Yönetmeni : Meryem YAVUZ Kurgu: Eytan İPEKER- Can ESKİNAZİ Styling - Kostüm: Ece SONER

Aslında funk dışında Reggae ritmleri de çok kullanılmış. Şarkılar birbirinden farklı ilginç düzenlemeler içeriyor. Vokallere daha fazla ruh katılsa çok daha etkileyici olabilirdi albüm ama sözler melodilere yakışmış. Kevgir çok ilginç bir ballad. Tam alternatif diyebileceğimiz bir düzenleme. Slide gitar ve reggae /funk ritmlerini özellikle sevdim.

Bu aralar neler dinliyorum :

Cem Özel – İnim İnim
Sezen Aksu – 1945
Nükhet Duru – Melankoli
Keziah Jones – Million Miles From Home
Keziah Jones – Rhythm is Love
Bülent Ortaçgil – Denize Doğru
Yora – Karşılaşma
Mauna Kea – Gaia
Psychedelic Furs - Heaven
Editors – And End has a Start 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder