Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

11 Mart 2013 Pazartesi

Yora ile Karşılaşma



YORA ile KARŞILAŞMA
17 Şubat 2013 Birgün Pazar Eki


Karşılaşma adlı şarkılarının , Boğaziçi Üniversitesi’nde kulağıma geldiğini anımsar gibiyim.
Okuldaşız ne de olsa ve Taş Oda adlı stüdyodan da geçmişiz. Benimki tek prova hatırası içerse de, Güney kampüste yıllarını geçirmiş biri olarak iyi hatırlıyorum o yıkık dökük ama bir o kadar da tatlı stüdyoyu…

Vokal/gitarda,  Akif Ercihan Yerlioğlu , kendisini okuldan tanırım, analog fotoğraf makinesiyle güzel kareler çekiyordu bir dönem, hala devam ediyor mu bilmem ama güzel siyah beyaz kareler çekmişti okulda. Gitarda, Uygar Çehreli, Bas gitarda , Büsra Yalçınöz
Davulda  Burak Özkök, Vokal/Geri vokalde  Fundagül İnce, Saksofonda Emir Erünsal (kendisi aynı zamanda psikologluk mesleğini icra etmekte, pek de tatlı bir insandır.)
Synth, org,piyano, geri vokallerde Ozan Tekin.

2003 yılından beri Peyote, Dogsztar gibi mekanlarda ve üniversite festivallerinde sahne alan yedi kişilik YORA, iki EP yayımlamış albümden evvel. Günümüzde amatörden hallice gruplarda az rastlanan istikrarla müzik yapmaya devam etmişler ve ilk stüdyo albümlerini çıkarmışlar. www.myspace.com/yoramusic’ten detaylı bilgi edinebilirsiniz. Yüxexes programında da demo bir kliple yer alıp dikkat çektiler.

Peyote’de epeyce konserler verdiler. Boğaziçi Üniversitesi’nin Taş Oda konserlerinde çaldılar.
Mor ve Ötesi’nin ilk dönemlerine benzetenler oldu. Ben çok daha farklı bir tat buluyorum müziklerinde. Vokaller yeterince çarpmıyor ama Coldplay sound’una yedirilen saksafon sesi, gruba Dave Matthews Band’in rengini katmış.

Tanıtımda yazan ise : "Gün Sözleri" ile YORA, farklı müzik türleri arasında gezinen üslubuyla yine bağımsız bir tavır sergiliyor. Indie, rock, caz, pop, tınılarının bir bütünlük içinde sunan Yora, yeni sözler söyleyeceklerini bu muhteşem albümleri ile kanıtlıyor! Grup, bu albümde "Bugün" EPsinden ilgi çeken Karşılaşma II şarkısının akustik yorumunu, dünyaca ünlü La Blogotheque-Take Away şovlarına dahil edilen Homeun stüdyo kaydını ve beraberinde altı yeni şarkıyı zengin bir müzik deneyimiyle sunuyor.”

Yeni sözler bulduğumu söyleyemem yine de. Karşılaşma, epik bir şarkı olabilirmiş ama tek bir dize işi bozuyor : “bir adam , bir de kadın, buraya kadar hikaye aynı” . Bu dize yerine başka bir girizgah yapılsaydı, epik bir şarkı olabilirdi. Biraz klişe ve aşkı daraltan bir başlangıç diyebiliriz. Bağımsız bir gruptan daha geniş bir vizyon beklemek hakkımız.

İlk Ses ile umut dolu bir giriş yapıyoruz albüme. Bilindik bir riff ama yine de bir ferahlık veriyor insana. Biz grubunun da sound’una yakın duran bir girizgah. Şarkı, Işık Lekesi olarak devam ediyor ve vokal tanıdık bir dostun sesi gibi elini uzatıyor kalbe. Şiirsel sözler var şarkıda ama bazen şarkılar bu kadar şiirselliği kaldıramıyor. (bu derdi bizzat yaşamış biri olarak söylüyorum)
Atlıkarınca , çok orijinal bir intro ile başlıyor. Bir saat tik tağı duyuyoruz. Bu şarkı , tatlı tondaki klavye sound’u ve vokalin yumuşaklığı ile Keane grubunun ses dolaylarında geziyor.
Kesinlikle benzerlik olarak değil, estirdiği hava olarak. Çok başarılı bir düzenleme. Zor bir şarkı, sıradan rock düzenlemelerine alışmış kimseler için. Bana  şifa gibi geldi.

Hayat Güzel daha iddiasız duran bir şarkı. Sözler ile biraz daha uğraşılsaydı etkisi artardı.
Home’u beğendim. İngilizce şarkıları arttırabilir Yora. Neden olmasın?

Albümün teşekkür bölümünde geçen ilk isim Hakan Orman. Harf sırası öyle denk getirmiş olabilir ama böyle kıymetli bir adamın ilk anılması hoşuma gitti. Peyote’nin mimarlarından ve maalesef kendisini talihsiz bir şekilde erken kaybettik. Orada çaldığımda sohbet şansımız olmuştu.

Sonuç olarak, iyi ki böyle bir albüm çıkmış. Yora’nın devamlılığı olmasını dilerim. Taze bir nefes, karanlık gündemin boğduğu günlerde huzurlu bir bahçede dolanmak gibi bu albümü dinlemek… Grubun naifliği ve sadeliği ruha iyi geliyor.

Bu ara en çok dinlediklerim :

Yora – Home
Yora – Karşılaşma II (akustik)
Suede – Beautiful Ones
Sezen Aksu – Yanmışım Sönmüşüm Ben
Mauna Kea – Gaia
Adele – Set Fire to the Rain
Ajda Pekkan – Vitrin
Sezen Aksu – Bir Çocuk Sevdim
Pink – Raise Your Glass
U2 – City of Blinding Lights






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder