Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

1 Eylül 2013 Pazar

Barış Atomları

Barış Atomları
24 Mart 2013 BirGun Pazar Eki

2009’un sonlarına doğru, Los Angeles, California’da kurulan experimental, elektronik grup Atoms For Peace ekibi çok tanıdık. Grubun vokalisti, Radiohead’den tanıdığımız Thom Yorke, Red Hot Chili Peppers basçısı Flea, uzun zamandır Radiohad’in prodüktörlüğünü yapmış olan Nigel Godrich, Beck ve R.E.M’den tanıdğımız davulcu Joey Waronker, Brezilyalı enstrümancı Mauro Refosco. (perküsyon). İlk albümleri Amok, 18 Şubat 2013’te internetten yayınlandı daha sonra 25 Şubatta mağazalara dağıtıldı.

Grubun ilk performansı, Los Angeles’da, 2 Ekim 2009’da Echoplex adlı mekanda oldu. Thom Yorke’un ilk solo albümü, The Eraser’ı tamamen çaldıkları bir konserdi. Daha sonra konserler vermeye devam ederek bu gruptan oluşan ilginç füzyonu pekiştirdiler. Coachella festivali’nde çaldılar. Amerika’nın dışında çaldıkları festival ise FujiRock oldu. Grbuun ilk single’ı Default, itunes’dan yayınlandı. Amok adlı albümün ilk single’ı ilgi gördü. XL Recordings’den çıkan albüm, yalnızca ekibiyle dahi ilgiyi hak ediyor.

Grup, ismini hem Thom Yorke’un Eraser albümündeki bir şarkıdan, hem de Amerikan başkanı Dwight Eisenhower’ın 1953 tarihli konuşmasından almış. Web sitelerinde, Nükleer Güç mü? Hayır, teşekkürler yazmakta. Albüm sürecinde bolca Fela Kuti dinlediklerini söyleyen Thom Yorke; Afrika ritmlerine ve müziğine, tüm grubun büyük bir sevgisi olduğunu açıklamış.

Grubun web sitesi ve şarkıları, web sitenin arka plan müziği bile, çağımızın karanlığını, kasvetini, içine düştüğü çaresiz durumu iyi yansıtıyor. Güzel illüstrasyonlar karşılıyor bizi web sitede. Şarkıları tekrar dinlerken fark ediyorum ki, aslında fazlaca elektronik olan bu albüm, Thom’un solo projesinden çok farklı gelmiyor kulağa. Eminim bir çok kişi bunu düşünebilir. Diğer müzisyenler ve özellikle Flea ile Joey’un katkısını daha fazla arıyor kulak.

Daughter

Yakında ülkemizde konser verecek olan Daughter grubundan bahsedelim. Grup, 3 kişiden oluşuyor. Vokal ve gitarda Elena Tonra, gitarda Igor Haefeli, davulda Remi Aguilella. 2010 yılında Londra’dan çıkan grup indie folk müziği yapıyor. İlk zamanlarda solo olarak ortaya çıkmış Elena, yanına gitarcı ve davulcuyu da katmış. 2010 ve 2011 yıllarında 3 adet EP çıkaran grup, 4AD plak şirketiyle anlaşma imzalıyor ve ilk full albümleri “If  you leave” i , Mart 2013’te piyasaya sürüyor.

İlk single2ları “Smother” BBC radyosu tarafından çalınıyor. 4Ad gibi saygın ve ilginç işler basmayı şiar edinmiş bir şirketle albüm anlaşması imzalamaları onları mutlu ediyor. NME dergisine de röportaj veriyorlar. Youth adlı şarkıları şiddete karşı bir kampanyada yer alıyor. Televizyonda tarihi bir belgeselde de kullanılıyor. “Medicine” adlı şarkıları bir Amerikan şovu olan Vampir’in Günlükleri’nde yer alıyor. “Home” adlı şarkıları, Grey’s Anatomy dizisinde yer alıyor. İngiliz gençlik dizisi “Skins” ise , “Youth” ve “Love” şarkılarına yer veriyor. “Youth” şarkısı aynı zamanda, Norveçli bir havayolu şirketi reklamında kullanılıyor.
Grubun dizi, reklam ve kampanya müzikleri konusunda şansı açılıyor. Artık bir müzisyenin ya da grubun, geniş kitlelere ulaşmasının en hızlı yolu, ne yazık ki reklam müziği olmasından geçiyor. Film ve veya dizi müziği yapmak nispeten daha güzel, özellikle de film müziği.

Merak Edenlere Thom Yorke :

Önderliğini Thom Yorke’un yaptığı Barış Atomları grubunu anlattık. Thom’un kariyerine göz atalım : Radiohead grubuyla birçok albüme ve başarılara imza atan Thom, solo projesine yönelmişti.

Radiohead adı altında ilk yaptıkları single olan Creep, dünya çapında bir başarı kazanarak grubun albüm oluşturma sürecini hızlandırdı. İlk albümleri Pablo Honey, 1993 yılında piyasaya sürüldü ve İngiltere listelerinde 22. sıraya kadar tırmandı. İkinci albümleriThe Bends, ilk albümün başarısı üzerine R.E.M. grubu ile beraber gerçekleştirdikleri başarılı bir Avrupa turu sonrasında yayınlandı ve büyük bir başarı elde etti.

1997 yılında, grup en çok bilinen albümleri OK Computer’i yayınladı. Albümün büyük başarısının ve eleştirmenlerden aldığı pozitif yorumların sonucunda Thom Yorke, eleştirmenler tarafından 90’lı yılların en üretken alternatif rock isimlerinden birisi olarak gösterilmeye başlandı. OK Computer sonrasında grup 2000 tarihli Kid A, 2001 tarihli Amnesiac ve 2003 tarihli Hail to the Thief ile beraber daha elektronik müzik etkileşimli, caz ve avant-garde’dan da etkilenen bir tarzda eserler ortaya koymaya başladı. Grubun son stüdyo albümü In Rainbows, 2007 yılında, internet üzerinden ücretsiz olarak yayınlandı.

Thom Yorke, 2006 yılında, ilk solo albümü olan The Eraser’i yayınladı. Nigel Godrich’in prodiktörlüğünde hazırlanan albüm, İngiltere listelerinde 3. ve Amerika listelerinde 2. sıraya kadar yükselmeyi başardı. Albümün en beğenilen şarkılarından birisi olan Analyse,The Prestige filminin soundtrackinde kullanıldı.

Grubuyla beraber Özgür Tibet konseri ve Ticaret Adaleti Hareketi gibi aktivist etkinliklerde konser veren Yorke, kendisini insan hakları taraftarı ve de savaş karşıtı olarak tanımlıyor.

Halen Oxford, İngiltere’de yaşayan Yorke, üniversiteden bu yana beraber olduğu kız arkadaşından Noah ve Agnes adında iki çocuğa sahip.

Ece Dorsay

ecedorsay@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder