Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

1 Eylül 2013 Pazar

Biz Hariç Herkes


Biz Hariç Herkes

17 Mart 2013 BirGun Pazar Eki

 Elime geçen albümlere bakıyorum. En fazla sayıda albüm, WePlay şirketinden geliyor. Dokuz Sekiz Müzik’ten de epey albüm geçiyor elime. WePlay’den gelen albümlerinde illa ki aradan sıyrılan ve kulaklarımdan öte kalbime de hitap edebilen bir ya da birkaç isim çıkıyor.

Çok şişirilen isimlerden ziyade, yeterince dikkat çekemeyen ama daha fazlasını hak edenlerin albümlerine eğiliyorum. Kısacası müziğine inandıklarıma…

Onlar grubunun, grup ismi ve albüm kapağı olarak çok iyi bir seçim yaptığını söyleyemem ama albümü dinleyince, düzenlemeler ve besteler direkt etkiliyor insanı. Aslında pop bile sayılabilecek şarkılar var ama global anlamda pop’tan bahsediyorum. Bıktım adlı şarkının düzenlemesi ve melodileri çok başarılı. Melodi biraz tanıdık gelse de.. Keyifli ve içine girilmesi kolay bir albüm. Var mısın? Akustik gitarla başlıyor ve direkt sürüklüyor. Vokaller biraz daha çarpıcı olsaydı desem de, müziğin gerektirdiği kadar iyi. Aranjmanlar genel olarak başarılı. Hala adlı şarkının vokalleri çok sıcak, akustik gitarlar sade ve güzel. Kapak tasarımı ve vokaller üzerine daha titizlenilseydi, tam on ikiden vuracaktı. Hatice, çok orijinal bir şarkı olmuş, özellikle düzenlemesi.

2012 Roxy Müzik Günleri’nde finale kalıp “En İyi Baterist” Ödülünü kucaklayan, sahne şovlarıyla Ankara başta olmak üzere, çaldıkları her şehirde, dinleyicilere kendi şarkılarını söyletmeyi başararak bir şehir efsanesine dönüşen “Onlar”, prodüktörlüğünü Cem Adrian ve Pamela Spence albümlerinin de prodüksiyonlarını gerçekleştiren Veyasin’in üstlendiği ilk albümleri “Biz Hariç Herkes” ile müzik marketlerdeki yerini aldı.

Grubun solisti Doğan Aşkıner albümdeki tüm şarkı sözlerine imza atarken; “Onlar” ikilisinin diğer yıldızı Uğur Ersözlü de birbirinden özgün besteleri ve gitarıyla karşımıza çıkıyor. Elektronik, pop, rock ve hatta tango gibi farklı türleri buluşturan “Onlar” ve ilk albümleri “Biz Hariç Herkes”, We Play etiketiyle müzik marketlerde.

Kuruldukları ilk günden beri Ankara başta olmak üzere pek çok şehirde konserler vererek kendilerine henüz hiç albüm yayınlamadan bile büyük bir hayran kitlesi edinen Onlar ( İlk adıyla Mono) nihayet ilk albümlerinin heyecanını yaşıyor. Doğan Aşkıner ve Uğur Ersözlü’den oluşan “Onlar”  doğu ve batı müziklerini ve elektronikten, pop müziğe kadar farklı türlerle şarkılarını zenginleştirirken, müzik tarzlarını alternatif rock olarak tanımlıyor. Grubun ilk albümleri “Biz Hariç Herkes”  11 yeni şarkıyla karşımıza çıkarken Hala isimli şarkının farklı bir versiyonuyla albümde toplam 12 şarkı bulunuyor. Veyasin’in prodüktörlüğünü gerçekleştirdiği albümde ayrıca Veyasin’in vokallerde de eşlik ettiği ve sözlerini Doğan Aşkıner ile beraber yazdığı “Bıktım” adında sürpriz bir şarkı da yer alıyor. Veyasin “Bahane” isimli şarkının müziklerine de Uğur Ersözlü ile birlikte imza atmış.


Kung Fu’dan Tüm Bu Başlangıçlar

Albümün kapağı, grubun dinamizm içeren müziğini çok iyi yansıtıyor.

Vokalistin yüzünü görmediğimiz bir kapak daha nihayet geldi. 
2000'li yılların başından beri canlı müzik dinleyicileri arasında kendisine bir seyirci edinen KUNG FU ‘nun ilk albümü elimde.

Öykü Akgürgen (vokal), Murat Altınöz (gitar), Alp Okçu (bas), Osman Konuray (davul)'dan oluşan Kung Fu, “Tüm Bu Başlangıçlar” isimli albümlerinin ilk videosunu Burak Ertaş imzası ile 'Her Şey Sende' parçasına çekti. Kung Fu bu albümde, 2008 yılında Miller Music Factory'de cover kategorisinde birinciliği elde ettikleri, Barış Manço'nun 'Eğri Büğrü' bestesine yaptıkları düzenlemeye de yer veriyor.

Albüm, 2006-2012 yılları arasında TaşOda, kendi stüdyoları, evleri başta olmak üzere farklı mekanlarda ve farklı ruh hallerinde kaydedilmiş.

Vokalin rengi güzel ama şarkı sözleri konusunda biraz problemler var gibi geldi.

Artık Benle Oynama, intro arpejiyle, albüme direkt dalmamızı sağlıyor. Vokal, müziğe gerçekten yakışıyor. Hatta bazı ses vurguları İlhan İrem’i andırıyor. Slide gitar gibi tınlayan riff’ler , renk katmış. Sözlerde bol tekrardan kaçınılsaydı sözler daha etkili olabilirdi.

Barış Manço yorumu da başarılı ama artık yorumlardan bayıldığımız bir dönemde, ne kadar gerekli bilmiyorum. Aklıma, Replikas grubunu getirdi. Bu tür yorumlara doyduk gibi geldi dinlerken.

Memlekette bolca rock albümü çıkıyor. Maalesef hala erkek egemen bir sektör , rock müzik sektörü. Günümüzdeki distorsion sound’ları ve kayıt kalitesi, 90’lar için bir rüyaydı ama 2000’lerin ilk onunu geçtiğimiz şu günlerde artık daha farklı şeyler arıyor insan.

Her şey Sende adlı rock ballad’ı dinlerken, kalbimin yaraları biraz sızladı. “Gelmek artık, önümde durma, beni durdurma” gibi çok basit sözler, müzikle beraber güzel olmuş. Mırıldanmak istiyor insan.  Oyunbozan şarkısını da sevdim. Beste gücü olarak daha gelişebilir grup  ama vokalde potansiyel var. Yer yer İlhan İrem’i andıran özgün bir erkek vokal. Özel ses rengi, daha nadir bulunan bir şey olduğu için, üzerinde durulması gerekiyor. Yazıyı, albümün kilit sözüyle bitirelim : “Artık korkutmuyor beni tüm bu başlangıçlar”

Ece Dorsay


ecedorsay@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder