Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

1 Eylül 2013 Pazar

DEPAR

DEPAR
7 Nisan 2013 BirGun Pazar Eki

Kadın vokalli rock grupları sayıca az’dır ülkemizde. Elbette epeyce var ama sırf erkekten kurulu gruplara kıyasla daha az’dır. Vega, Egoist, Volvox, Pin-Up , Model aklıma gelen gruplar arasında. Depar da kadın vokalli bir grup. Vokaller çarpmadı beni ama açıkçası kadın vokalli rock grubu duyduğum anda daha fazla dikkat kesiliyorum. Albümün sound’u gayet doyurucu, yeni bir şey duymadım ama temiz bir rock.

Depar, 2008 yılında Yeliz Üstadımız, Ferhat Üstün, Yeşim Kayman, Sefa Şenel tarafından kuruldu.

İlk yıllarını İstanbul’un çeşitli popüler mekanlarında neredeyse kesintisiz sahne alarak geçirdiler. Kendi yazdıkları şarkılara vakit ayırmaya başladıklarında prodüktör Cenk Eroğlu ile tanıştılar ve böylece albüm kayıtları başladı. 

Yaptıkları müziği pop rock ve hard rock arası gidip gelen, neşeli ve deli dolu bir melankoli olarak tarif eden Depar, bu tarzı Beyoğlu Rock olarak tanımlamaktan memnunluk duyuyor.
Onlara göre, o sokaklarda yaşanan, yaşanmış ve yaşanacak olan birbirine benzemez bir sürü hayattan sekip yüzlerine yansıyan duygular grubun müziğine de yön veriyor.

Kayıtlar sırasında Cenk Eroğlu’nun yanı sıra Arbak Dal gibi tanınmış ve tecrübeli müzisyenlerle de çalışma fırsatı bulan Depar'ın Gözyaşlarım Dinmez parçası Seyhan Müzik Yapım'dan 2011 Kasım ayında single olarak yayınlandı.
2012 Temmuz ayında ise grubun ilk albümü "Hediye" yine Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini aldı.


TEMAS

Temas grubunun sound’u da çok yeni gelmedi kulağıma. Vokaller sanırım grubun nispeten daha zayıf noktası, sözler ve besteler daha güçlü. Daha slow şarkılarda vokalleri daha başarılı buldum. Bu grup bolluğunda, vokalin önemi fazla. Front man’in karizması da elbette.
Gitarlarda epeyce emek var, düzenlemelerde de. Albümün kapağı, albümlerde çok fazla kullanılmış saat teması ama grafik olarak başarılı.

Her biri kendilerine ait 11 şarkıdan oluşan ilk albümleri "Hayata Dokun" ile Türk rock müziğine aranılan taze kanı getiren "Temas", görselliğin de en az müzik kadar önemli olduğuna inanarak, şarkının ilk demo halini koydukları bir internet sitesinde tüm dünyadaki kullanıcılar arasında yapılan oylamada 29.000 şarkının içinde ilk beşte haftalarca yerini korudu. Dinleyiciler tarafından en çok beğenilen, kendi uyanışlarının habercisi olan "Uyan Dostum" isimli şarkıya Anıl Tütüncüoğlu, Kaan Demirçelik ve Manga grubunun solisti Ferman Akgül yönetiminde ilk kliplerini çektiler.

Çocukluk arkadaşları olan Tolga Yükseloğlu ve Savaş Ateşoğlu'nun yıllarca farklı gruplarda müzik yaptıktan sonra yeni bir grup projesi için biraraya gelmesi ile oluşumuna başlayan Temas, 2007 yılının ikinci yarısında beste çalışmalarına hız vererek, bas gitarda Murat Kanlı, davulda Altuğ Özgün ile 2007 yılının sonunda albüm kayıtlarına başladı. İlk albümleri "Hayata Dokun" 2009'da yayınlandı. Temas, 2009'un sonunda vokalde Alper Fıratlı'nın katılımıyla bugünkü kadrosuna ulaştı.

Yaşadıkları şehir olan İstanbul gibi kozmopolit bir yapıda, farklı müzik tarzlarından beslenen, farklı zevk ve kulvarda kişilerden oluşan Temas grubu, şarkılarında kendi tarzını yansıtmaktan taviz vermeyerek, hayata ve topluma dair söylemlerinin yanında aşklarını, kavgalarını ve umutlarını da anlattığı müziklerini, daha geniş bir kitle ile paylaşmayı hedefliyor.

Marissa Nadler Söyleşim     

Milliyet Sanat dergisinde de, global müzisyenlerle söyleşilerimle varım bundan böyle. Nisan sayısında, Amerikalı folk besteci/şarkıcı Marissa Nadler ile söyleşim okunabilir. IKSV Salon’da Nisan ayında kendisini kaçırmayın. Tek gitar ve vokal olacak. Söyleşiyi yaparken, benzer yol şeritlerinden geçtiğimizi hissettim. İlerde bir yazımda Marissa’dan daha detaylı bahsederim.

Bu aralar en çok dinlediğim isimler :

Ara Dinkjian
Marissa Nadler
Daughter
Sezen Aksu
Editors
Tracy Chapman
Ani Difranco
Janis Joplin
Coldplay
Atoms For Peace








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder