Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

1 Eylül 2013 Pazar

PUL’dan Sana Şarkılar Yazdım





 PUL’dan Sana Şarkılar Yazdım

2 Haziran 2013 BirGün Pazar Eki

Albümün açılış parçası “Bugün Olmaz”, tanıdık bir melodi ama enerjisi insana iyi geliyor. Albüm ilerledikçe daha tatlı sound’lar duydum. İkinci şarkısı “Daimi Tekil Şahıs”, hem ismi hem düzenlemesiyle etkileyici. Vokal vurguları ve sözler çok mu şaşırtıcı? Değil ama tertemiz bir albüm. Belki “Daimi Tekil Şahıs”’ta sahici duyulan davullar daha etkilerdi beni. Kırgın vokal, bu şarkıda çok güzel işliyor insanın kalbine. Dokunmadan derken ve sonrasında, uzun seslerde, vokalin Chris Martin esintisi, sesini kırması ve kafa sesine çıkması çok güzel olmuş, klasik rock vokalli gruplardan bunaldığımız şu günlerde hele… Koray Candemir de bu tür falsetto’ları ülkemizde ilk yapan modern rock erkek vokallerdendir. Nakarat melodisi çok etkiledi beni. Belki sevdiğim melodilere çok yakın durduğu için. Naif ve kırılgan. Çok iddialı durmadan çarpabilen şarkıları seviyorum. Sonlara doğru biraz klasik rock gitar oyunları var ama şarkıyı kaldırabiliyor. Bu şarkıdaki vokalleri sevdim : “Sen hala kendi kendine oyunlar oynayan, yorulmayan..” 12 telli gitar arpeji duyar gibi oldum ve şarkıya yakıştırdım.
Tiz, arabesk vokallerden hoşlanmayan biriyim. Bu grubun vokalleri yormuyor, samimi geliyor insana… Biraz daha duygu katılabilir.

“Gitme” adlı şarkı da ortalama ama konserlerde gayet güzel olur. Davul atakları başarılı. Güzel melodiler yazıyorlar, sözler de iyi ama çarpmıyor sanki… Aradaki akustik bölüm ve Ayşegül İnci’nin vokali şarkıya boyut katmış. Derli toplu bir şarkı.

Albüme ismini veren 3. şarkı ; “Sana Şarkılar Yazdım” , grubun çizgisini netleştiriyor. Coldplay’ göz kırpan vokaller güzel. Albüme ismini verecek kadar akılda kalıcı olması gerekmiyor şarkının. Vurucu bir şarkı değil ve albüm ismi olarak da iyi ama çarpmıyor.
Tüm bunlara rağmen zaten grubun çizgisi, gereksiz bir iddia peşinde olmaktansa tarzını netleştirmek üzerine olduğu için, albümü taşıyabiliyor. İnleyen, nağmeler atan vokallerden bunaldık ve bu vokaller ferahlatıyor insanı.

“Küçülttüğüm Hayaller” ; hüzünlü, melankolik ama hep soğukkanlılığı koruyan duruşuna devam ediyor. Davul kayıtları ve vokal gücü biraz daha çarpsa, sahiden dinlemekten bıkılmayacak bir albüm. Neler yaptım sana ellerimle dediği bölümde, vokal nüansları sürüklüyor insanı. Grubun, İngiliz akımından etkilendiğini düşündüm ki bunu güzel bir şekilde öğütmüşler. Şarkı sonundaki, sevmediğim tarzdaki solo gitarlar bile batmıyor, tam yerli yerinde. Süresi de gereksiz uzun değil. Düzenlemeler güzel sadece kayıt ve vokal biraz daha cilalanabilirdi sanki.

“Hayal” adlı şarkı intro’suyla direkt sarıyor. Bir süre sonra benzerlik var şarkılarda dedirtse de, her şarkı kendi başına durabiliyor. Albümün önemli şarkılarından biri. Albüme ismini veren şarkı bu olabilirmiş. Hem şarkının çarpıcılığı açısından hem de ismi açısından. Yine de albüm ismi, kendini kabul ettiriyor. Yeterince ikna edici olmasa da… Genel bir laf oluşu itibariyle….Daha özgün laflar bekliyoruz kısacası. Bu şarkıların melodisi çok güzel çünkü…

“Yanlış Hikaye” de ballad türü. “Yeniden” ise melankolinin dozunu arttırıyor. Arabesk bir ağlaklık yerine asilce bir kabulleniş gördüm sözlerde. Soğukkanlı bir hüzün var. Mırıldanma bölümü geldiğinde, güzel bir yere sürükleniyor insan… Hüzünden keyif veren bir eda var şarkıda… “Çizgiler var çizgiler her yerde…”  “Yorulmadan” da gitar sololar güzel. Biraz daha spesifik an’lara ve olaylara odaklanılsa, daha net olunsa anlatılmak istenen de, genellemelerden kurtulunsa (her yeni grubun eğilimleri bunlar) sözler ile bütünleşecek şarkılar o zaman… Daha fazla etkileyecek…
Şiir ile şarkı sözü arasında kalmış insanların savaşı bu : Ara sıra yaşadığım bir durum, şarkı yazarken… Bunu aşmak, emek istiyor gerçekten…

Grubun kısa biyografisine bakarsak :

2006 yılında Onur Çelik (gitar) ve Yasin Aydın (vokal) tarafından kurulan gruba ilk yıllarında; Kemal Eren (bas gitar), Umut Benlidayı (davul), Onur Şeker (davul), Özgür Tarakçıoğlu (keyboard-synth) eşlik etti. Daha sonra grup, Mehmet Karagöz (bas gitar) ve Samet Erbil (davul)'in katılımıyla son halini aldı. Bestelerini ve sahne performansları ve resmi internet sayfasından dinleyicilerinin beğenisine sunan grup dinleyicilerinden olumlu tepkiler aldı ve 10 şarkıdan oluşan "Sana Şarkı Yazdım" adlı ilk albümünü hazırladı. 2013 yılında müzik marketlerde yerini alan albümde bulunan "Gitme" isimli şarkıya rock müziğin iddialı ve başarılı isimlerinden Ayşegül İnci eşlik etti. İlk albümünde kendi besteleriyle dinleyicilerle buluşan grubun sahne performanslarında sıkça yer verdiği cover çalışmalara ise 2. albümlerinde yer vermeyi planlıyor.

Stüdyo kayıtları Arda Kaynak tarafından alınan şarkıların, mix ve mastering aşaması Türkiye’nin önde gelen müzisyenlerinden Alen Konakoğlu tarafından gerçekleştirildi. Klip şarkısı olarak seçilen “Hayal”in yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Umut Kaya’nın “Yanıma Yataydı” klibinden tanıdığımız Yusuf Saygı üstlenmektedir. Bilgen Yurdakul’un oynadığı klibin dış mekan çekimleri Ayvalık/Sarımsaklı’da iç mekan çekimi ise stüdyo haline getirilen İzmir’de bir evde gerçekleşti.

Her bir şarkıyla bir hikayenin, bir düşün anlatıldığı albümde, Teoman’ın sahne grubunun bas gitaristliğinden tanıdığımız ve yakın zamanda kendi albümünü piyasaya süren Ayşegül İnci ile “Gitme” şarkısına yapılan düet ile dikkati çeken albümün başka bir parçası.

Arpej yapımdan, hep yeni albümler bekliyoruz, güzel bir atağa geçtiler şu sıralar. Çeşitliliğe açıklar.

Ece Dorsay

ecedorsay@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder