Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

3 Haziran 2012 Pazar

Mira ile Ayda Kahvaltı


Mira ile Ayda Kahvaltı
27 Mayıs 2012 BirGun Pazar Eki

Geçen hafta Açık Radyo’da Dağınık Oda programı konuğum Mira idi. İkinci albümlerini Mayıs ayında çıkarmış olan Mira’yı zaten takip ediyordum. Özellikle , iyi bir vizyonu olduğunu düşündüğüm müzik adamı Tan Tunçağ’ın, Portecho projesini ve daha evvelinde tiyatro müzikleri ile uğraştığını biliyordum. Ta o zamanlardan bir sohbetimiz olmuştu. Bir DJ , bir alt yapı insanı, aranjör arıyordum o zamanlar. Tan’ı önermişlerdi ve telefonunu bulup aramıştım, tiyatro müziklerine yoğunlaşmıştı o dönemler. Seneler sonra Portecho ve derken Studio Plastico’nun radikal, cesur klibiyle karşılaştım. Twitter’da bu klibi paylaşmaktan hiç imtina etmedim. Televizyon kanallarında yasaklandı haliyle.Aslında barışçıl bir klipti ve epeyce soru sorduran bir görüntüler silsilesiydi. İnternette aratıp bulabilirsiniz, buradan konusunu anlatmayayım. Zaten net bir senaryosu yok. Bu tür klipler genelde daha ilginçtir bana göre. Çok net bir senaryosu olmayan klipler.

Albümün ismi bana , 1961 tarihli Audresy Hepburn filmi Tiffanys’de Kahvaltı filminin ismini hatırlattı. Müziği de Moon River’dır. Cover’lamaya bayıldığım bir standart. Bunu olumlu anlamda söylemek istiyorum. Güzel bir yere götürdü beni sadece albümün ismi bile. Ayda Kahvaltı, duyduğum en güzel albüm isimlerinden biri.

Mira’nın bu albümünün kapak tasarımı, illüstrasyonlarının sadeliği ama kurgusu çok hoşuma gitti. Hep hayalimdeki durumdur, albüm kartonetine kendi çizimlerimi veya karakelem ile çizilmiş daha naif çalışmaları koymak. Albüme ismini veren parça, aynı zamanda albümün açılış parçası : Ayda Kahvaltı. Gitar riff’iyle direkt insanı sürüklüyor. Aslında ilk başta kaotik gelen albüm, epeyce dinledikten sonra yer ediyor kulaklarınızda. Hatta ruhunuzda.

Radyoda canlı çaldılar, epeyce gitar pedalı, klavye ve ses efektörü ile, radyo ortamı NASA üssüne döndü. Sound konusundaki bu titizlik hoşuma gitti. Risk aldılar ve son an’a kadar güzel bir ses çıkarmak için uğraştılar. Tan, müziğe yakın bir aileden geliyor. Radyoculuk yapmış bir ailesi var. Müzik dolu bir evden geldiği belli oluyor. İzmir ile de bağı, belki ortak noktalarımızdan biri oldu.

Grubun öyküsünü kısaca alıntılarsak :

İlk albümü "Eve Dönmeliyim"i 2008'de çıkaran, Nada grubundan Miray Kurtuluş ve Portecho'dan tanıdığımız Tan Tunçağ'dan oluşan Mira, ikinci stüdyo albümü "Ayda Kahvaltı"yı WePlay etiketiyle çıkarıyor. Adını ölmekte olan bir yıldızdan alan Mira, bu albümde hikayelerini saf melodiler, kalp atışına denk synthler ve çarpıcı sözlerle anlatıyor. Psycho-delic düşsel bir yolculuk olan “Ayda Kahvaltı”, Mayıs 2012’de dinleyicilerle buluşuyor.

Mira 2008 yılında ilk olarak Elec-Trip Records tarafından yayınlanan “Istanbul Calling Vol.2” toplama albümündeki etnik öğeler taşıyan “Bir gün gelir” parçası ile çıkış yaptı. İlk kliplerini de bu parçaya çeken Mira, bir kaç ay sonra ilk albümü “Eve Dönmeliyim”i yayınladı. Yine bu albümden “Son Melodi” ve “Başkası” isimli parçalara klip çeken grup, müziğin yanı sıra görsel anlatımı ile de dikkat çekmeyi başardı. Sonrasında “Babylon Bar”, “Cafe Istanbul”, “Electro-Trip” gibi toplama albümlerde de yer alan Mira, ikinci albüm çalışmalarına başladı. Miray Kurtuluş Nada ile ilk albümleri “Oda”yı, Tan Tunçağ ise Portecho ile ikinci albümleri “Studio Plastico”yu yayınladı. İkinci albümü “Ayda Kahvaltı” üzerine son iki yıldır çalışan Mira, Tan Tunçağ ve Ulaş Özbiçer tarafından yapılan miks ve Babajim Studios tarafından yapılan mastering’in tamamlanması ile WePlay aracılığıyla şarkılarını paylaşmaya hazırlanıyor.
Bu dünyaya ait olmak ve dünyalı gibi hissetmemek arasında gidip gelirken yaşadıklarını, hissettiklerini, hikayelerini on parçalık bu albüme aktaran, Türkçe sözlü düşsel ve görsel müzikler yapmayı tercih eden ikili, Mayıs 2012’de yayınlanan albümleri “Ayda Kahvaltı” ile yarattıkları bu gizemli dünyanın kapılarını açıyor. Mira’ya konserlerinde davulda Ulaş Özbiçer, gitarda Arda Erboz eşlik ediyor.

Bu müzikal macera bizlere keyif vererek, yeni dünyaların kapılarını açarak devam etsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder