Gökkuşağının altından geçerken...

Gökkuşağının altından geçerken...

15 Kasım 2012 Perşembe

Kings of Convenience Konseri


Kings of Convenience Konseri
7 Ekim 2012 BirGün Pazar Eki

27 Eylül Perşembe gecesi , Norveç, Bergen’li indie folk ikilisi Kings of Convenience ‘ın Babylon konserlerinden birine biletim vardı. Ard arda 3 gece konser verdiler, ben tam ortadaki geceye bilet buldum, isabet de oldu. Evvelki biletler bahar ayında ertelenen konserlerinin biletleriydi. O konseri kaçıracaktım nerdeyse ama iptal oldu. Bu konserde öğrendik ki isimlerini hep karıştırdığım üyelerden birinin göz problemi olmuş ve aniden net görememeye başlamış, uzaktaki cisimleri seçememeye başlamış ve mecburen konseri iptal etmek zorunda kalmışlar. Simon and Garfunkel esintili grubu dinlerken, huzur, hüzün ve neşe dozundaydı ruhumda. Biri klasik gitar (naylon tel) ile ritm ağırlıklı çalarken, solo gitarcıysa akustik ile yüksek perdelerdeki arpejleri , riff leri çalıyordu. Çok düşük volumle’lu bir müzik sayılabileceği için, ana mekandaki barda içki satışı olmamasını rica etmişler (şişe sesleri ve barmen ile konuşma sesleri cidden çok bastırabilirdi grubun müziğini) ve yandaki Babylon Lounge’dan içkimizi almaya bizi yöneltmişlerdi ki gayet mantıklı bir kararmış. Önce alkol yasağı var sandım sonra bu bilgiyi alınca rahatladım. Bizim dinleyici kitlesi genelde konuşma sesini abartır ve konsere ilgisizmiş gibi durur ama bu konserin izleyicisi çok saygılı hatta şarkılara katılımcıydı. Ezbere biliniyordu şarkılar. Bir hafta sonra radyo programımı da gruba ayırdım ve en sevdiğim albümü Riot on an empty street’ten çaldım. (Boş sokakta başkaldırı)

Grup hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse :

“Kings of Convenience, Bergen, Norveçli indie folk-pop ikilisi. Erlend Øye ve Eirik Glambek Bøe’den oluşan grup, sakin vokalleri, zarif gitar ve piyano melodileriyle tanınır. Grup elemanlarının ikisi de vokal, gitar ve besteleri üstlenmektedir. İkili, aynı zamanda "Yeni Akustik Hareket"in, Belle and Sebastian, Coldplay gibi öncülerinden biridir.

Erlend Øye 21 Kasım 1975, Eirik Bøe ise 20 Ekim 1975 doğumludur. Birbirlerini 11 yaşından beri tanıyan ikili, 16 yaşına geldiklerinde “Skog” (“forest”) adında bir grupta, diğer iki arkadaşlarıyla birlikte çalmaya başladılar ve ayrılıp Kings of Convenience’yi kurmadan önce sadece “Tids Tale” adında bir EP çıkardılar.

1999 yazı boyunca çeşitli Avrupa festivallerinde boy gösterdikten sonra ikili Amerikan şirketi Kindercore ile anlaştı. 2001’de Londra’da bir süre yaşadıktan sonra, ilk albümleri “Quiet is the New Loud”u yayınladılar. Albüm oldukça başarılı bulundu ve incelikli melodileri ve sözleri ile, “Belle and Sebastian”, “Simon and Garfunkel” gibi müzisyenleri örnek alan amatör gruplar için de yeni bir esin kaynağı oldu.

“Versus”, “Quiet is the New Loud” albümünün remixlerinden oluşan ikinci albüm, aradan çok süre geçmeden yayınlandı ve bu albümün ardından, gruptan bir süre yeni bir eser gelmedi. Øye, sonraki birkaç yılını Berlin’de, solo çalışmalarla geçirdi ve “DJ Kicks” serisi altında çeşitli eserler yayınladı.

2004’e gelindiğinde, grup üçüncü albümü “Riot on an Empty Street”i yayınladı. “I’d Rather Dance Wtih You” adlı ikinci single’ın videosu,MTV Avrupa listelerinde 2004’ün en iyi videosu seçildi. Albümde, şarkıcı Lestlie Feist’in de katkıları oldu.
İkilinin dördüncü stüdyo albümü Declaration of Dependence 2 Ekim 2009 tarihinde yayınlanacaktır.”


Babylon’a geldiğimde alt grup 123 çalıyordu ve ben onları daha evvel Açık Radyo’ya konuk almıştım. Güzel çalıyorlardı, keyifliydi, salonun henüz üçte biri doluydu, Kings of Convenience konseri sonunda tekrar sahneye çıktılar ve grupla beraber çaldılar, vokalistler beraber dansettiler, keyifliydi.

Kısacası, bilet fiyatı biraz fazla olmasına rağmen, izlemeye değer bir konserdi. Biraz daha uzun sürebilirdi. Bir saat 15 dakika civarında sürdü. Fazlası da iki gitarlı sade bir müzikte, tekdüzelik oluşturabilirdi ama tadı damağımızda kaldı.

Ece Dorsay

ecedorsay@yahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder